Living Lab: vraagstukken rondom metadata

5 juli kwam een gezelschap van professionals en onderzoekers bij elkaar in het Living Lab van Hilversum Media Campus om te brainstormen over een datavraagstuk waar United mee worstelt. Bij het gebruik van camera’s wil United graag metadata verzamelen. Dit kan technische data zijn van de camera zelf, welke ook door de camera zelf gesensord wordt, maar waar het echte probleem ligt is om data te krijgen over de inhoud van de shots/opnames. Dezelfde data kan dan ook gebruikt worden om de beelden later terug te vinden. 

Het gaat om vragen die spelen rondom het automatisch creëren van metadata via bijvoorbeeld beeldherkenning en zo snel en het liefst automatisch toevoegen aan de inhoud, transport van inhoud en metadata en de registratie en vindbaarheid. In de brainstorm werd verder gepraat over de diverse mogelijkheden om data te creëren, te herkennen, op te slaan en te analyseren. Al gauw blijkt dat dit niet alleen een “Media” probleem is, maar dat er veel meer sectoren zijn die op zoek zijn naar oplossingen hiervoor. Zoals via TNO de AIVD en via Beeld & Geluid de Politie. Ook in de zorg, logistiek en transport is er vraag naar oplossingen voor digitale herkenning, analyse en vindbaarheid. 

Er werden veel ervaringen en tips gedeeld met elkaar en de partijen spraken af om diverse zaken op te halen in hun netwerk of uit te zoeken. Na de zomer wordt de draad weer opgepakt.