Augmented Reality, Snapchat, digitale schermen in de openbare ruimte en online video op de TDP Conference Day

Dinsdag 13 juni vond de TDP Conference Day plaats; een dag vol innovatie en business in de media. In het eerste deel van de dag waren er presentaties over Augmented Reality, Snapchat, schermen in de openbare ruimte en online video. Een ochtend waarin de kansen en uitdagingen van de media-industrie aan bod kwamen.

NEP: Augmented Reality voegt meer magie toe aan televisieopnames

Wadie Assal NEPWadie Assal van NEP liet zien hoe NEP gebruik maakt van Augmented Reality in hun studio’s. Door middel van een groen scherm en het gebruik van een tracking systeem op de camera die stippen op het plafond volgt, kan NEP levensechte onderdelen toevoegen aan de opname. Omdat het trackingsysteem weet hoe de camera door de studio beweegt, kunnen AR beelden in het juiste perspectief toegevoegd worden aan de uitzending.

Deze Augmented Reality toepassing maakt het mogelijk om veel grotere decors in een uitzending toe te voegen dan er bij de opname in de studio staat. Zo laat Wadi een voorbeeld zien van opnames van Double Deal, waarbij een AR decor wordt toegevoegd waardoor het lijkt of de deelnemers in een grote koepel. Ook kunnen er extra props of statistieken getoond worden, bijvoorbeeld in nieuwsuitzendingen rondom verkiezingen. De studio of locatie is geen begrenzing meer (behalve dan dat je om gebruik te maken van AR een plafond nodig hebt, in buitenopnames AR toevoegen kan (nog) niet) en decor en sets kunnen makkelijker hergebruikt worden. Ook kan de studio effectiever gebruikt worden omdat je het virtuele decor niet op en af hoeft te bouwen. Televisieshows worden dynamischer door het gebruik van AR, maar kunnen ook goedkoper geproduceerd worden. Een mooie ontwikkeling voor de televisiewereld!

GoSpooky: Snapchat is hét kanaal om jongeren te bereiken

Tim van de Wiel GoSpookyTim van de Wiel is een jonge (19 jaar) ondernemer, gespecialiseerd in snapchat marketing. Voor grote merken en festivals verzorgde hij met zijn team van GoSpooky de campagne, engagement en/of verslaglegging. Met de software die door GoSpooky zelf ontwikkeld; een dashboard waarmee je content op snapchat kan uploaden, filters kunt toevoegen en toegestuurde snaps kunt analyseren.

Merken die GoSpooky adviseert gebruiken snapchat voor verschillende doelen. Aan de ene kant om een band op te bouwen met een jonge doelgroep via een snapchat campagne, of om relevante content te bieden voor je doelgroep zonder direct onderdeel te zijn van een campagne. Maar ook voor merkbekendheid en om de experience van een festival te vergroten. Op de vraag of Snapchat zal overleven nu Instagram ook met stories is gekomen legt Tim uit dat Snapchat wel degelijk een andere doelgroep en gebruik heeft. Waar Facebook is om de perfecte kant van jezelf te laten zien aan veel mensen en Instagram draait om mooie foto’s, is het op Snapchat niet ongebruikelijk om lelijke momenten te delen met een selecte groep. Daarnaast is de concurrentie voor merken op Instragram veel groter dan op Snapchat.

Ngage Media: de kracht van schermen in de openbare ruimte

Nick Boot Ngage MediaNa content op een klein scherm gaan we naar reusachtige schermen. Ngage Media beheert grote schermen in de openbare ruimte, produceert er content en advertenties voor. Nick Boot legt uit dat het bij deze grote schermen gaat om waardevolle content, content die bijvoorbeeld past bij de plek waar het scherm staat. De schermen in het station van Rotterdam laten bijvoorbeeld hoogwaardige beelden zien van de Rotterdamse haven. Deze beelden kloppen ook nog eens met het seizoen waarin we zitten. Op stations worden de schermen ook wel gebruikt om reizigersinformatie over aankomende treinen (waar kun je het beste instappen voor een plekje).

Er zijn nogal wat uitdagingen bij het produceren van content voor zulke grote schermen. Ten eerste moet de content passen bij het scherm, en deze schermen hebben nog al eens afwijkende afmetingen. Het is niet mogelijk om iets met geluid te doen, dus alle informatie moet in het beeld te vinden zijn. Daarnaast moet de content en het scherm aansluiten bij de omgeving en architectuur.

In vogelvlucht door de geschiedenis van online video

Eelco Kingma DYTGEelco Kingma is de laatste spreker voor de pauze. Hij is initiatiefnemer van de Dutch YouTube Gathering. Dit event groeide uit van een bbq in een park naar een meerdaags event met 17.000 bezoekers in de Jaarbeurs. DYTG is het moment waarop creators bij elkaar komen om hun fans te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan. Er zijn optredens, Q&A sessies en attracties.

In zijn presentatie tijdens de TDP Conference Day ging Eelco in rap tempo door de geschiedenis van online video heen. Deze begon grofweg in 2005 toen de eerste professionele creators op YouTube begonnen te experimenteren. Vanaf 2010 konden de eerste creators hun boterham verdienen met contentproductie voor YouTube. De eerste generatie Nederlandse YouTubers ontstond, evenals de eerste Multi Channel Networks. Vanaf 2013 werd online video echt booming: er kwamen meer MCN’s, meer branded content, meer platforms en meerdere categorieën creators. Ook de impact van online video in vergelijking tot televisie wordt steeds groter en er zijn steeds meer bedrijven die diensten en producten rondom online video aanbieden. Waar dit allemaal naar toe gaat? Het wordt steeds moeilijker om als creator aandacht te krijgen en vast te houden als er steeds meer online video gemaakt wordt. Daarom zoeken steeds meer creators ook de grenzen op tot hoever ze kunnen gaan.